Som sjåfør er du ansvarlig for at bilen din alltid har dekk med godt veigrep på underlaget, uavhengig av årstid.

Vi får ofte spørsmål av kunder om dekkene Deres har nok mønsterdybde. Det kan vi enkelt sjekke for deg på en av våre avdelinger, men nå ønsker vi å dele et lurt triks med deg til hvordan du kan gjøre det selv!

Kravet til mønsterdybde

Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er minimum 1,6 millimener, men både vi og NAF anbefaler minimum 3 millimeter.

Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er minimum 3 millimeter, men både vi og NAF anbefaler minimum 4 millimeter.

Som sjåfør er du ansvarlig for at bilen din alltid har dekk med godt veigrep på underlaget, uavhengig av årstid. Du er altså ansvarlig for at du har dekk i god stand uten slitasjeskader som kan føre til farlige situasjoner på veien. Da er mønsteret på dekkene avgjørende. Mønsteret på dekkene har som funksjon å drenere vann, og redusere risiko for skrens og vannplaning. Konsekvensene av å ha nedslitte dekk er dårligere veigrep og svingegenskaper, og lengre bremselengde. Dette er grunnen til at det er blitt satt et krav til minimum mønsterdybde på sommer- og vinterdekk.

I tillegg er det satt to krav til:

  • Det skal være minimum 3/4 mønsterdybde på bredden av slitebanen rundt hele dekkets omkrets.
  • Kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo, skal ha dekk med minst 5 millimeter mønsterdybde i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag, på både kjøretøy og henger. I Nordland, Troms og Finnmark gjelder dette påbudet fra 16. oktober til 30. april.

Hvordan måle mønsterdybden?

Alt du trenger er 1-krone!

Den ytterste ringen på kronestykket måler omtrent 4 millimeter, og siden anbefalingen for mønsterdybde for sommer- og vinterdekk er på 3 og 4 millimeter er dette en fin måte å sjekke hvor mye mønsterdybde dekkene dine har igjen.

Slik gjør du det:

  1. Hold 1-kroningen ned i dekkets slitebane(området der dekket er mest slitt).
  2. Om hele den ytterste ringen på mynten (med kronesymbolet) skjules, er mønsteret 4 millimeter eller mer. Hvis ikke er mønsteret på vei under 4 mm og bør sjekkes grundigere.
  3. Mål mønsterdybden på 3 ulike steder, for eksempel på dekkets høyre skulder, midtparti og venstre skulder.

I tillegg kan det være lurt å sjekke at overflaten på dekket ikke har noen ujevnheter, og at dekket har riktig lufttrykk. Lufttrykket kan du enkelt sjekke og fylle på en bensinstasjon, eller komme innom et av våre dekkverksteder.

Mange dekk har slitasjevarslere i form av en forhøyning på tvers i slitebanen(se bilde over). Når slitebanen kommer ned på nivå med slitevarsleren betyr det at mønsteret er nede på minimumskravet. Det vil si at da er det på tide å bytte ut dekkene. Finn nye dekk til din bil her: https://www.bodahl.com/nettbutikk

Publisert kl.14:30 15.09.2022